Adventi gyertyagyújtás iskolánkban

Ez évben az adventi gyertyagyújtás három okból is rendhagyó volt. Egyrészt az 2-es épület felújítása miatt, másrészt a fennálló járványhelyzet miatt, s végül az advent idejének szokásostól eltérő volta miatt.

Az 1-es épületben Koltavári Attila atya lelki vezetésével történt az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása hétfőn a tanítás megkezdése előtt, itt az első és második osztály, valamint a 6.b osztály tanulói voltak jelen. A másik helyszín, a volt 3-as iskolaépületben volt, az egykori református iskola épületében, ahol a 3. és 4. osztályosok vettek részt az adventi gyertyagyújtáson, ahol a szentlecke olvasmányát Sajtos Zsombor 4.a osztályos tanuló olvasta fel.

Iskolánk így indult neki, ilyen lelkülettel a karácsony, a Megváltó születésének várakozására, amit hívunk hagyományosan Kisböjtnek is.

Adventi kisokos

  • Az ünnep ideje, liturgikus tartalma

Advent kezdete rendszerint az András napot követő első vasárnap és a rákövetkező további három vasárnap, amely a várakozás, az eljövetelre, a Megváltó születésére való várakozás, amikor is megszületik a Világ Világosága, Jézus Krisztus, az Atya Egyszülöttje, ki nem teremtmény, a második isteni személy, a Fiú. Advent első vasárnapja az egyházi liturgikus év kezdete is, amely ez évben azért tér el a megszokott András nap utáni kezdettől, mert ez évben, az Advent utolsó vasárnapja december 25-re esne. Ilyenkor az a liturgikus hagyomány, hogy egy héttel korábban kezdődik az ünnep, amely felkészít bennünket a karácsonyi ünneplésre.

  • Az adventi gyertyák jelentése a meggyújtásuk sorrendjében

Első lila gyertya: Ádám és Éva, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást, hitszimbóluma

Második lila gyertya: A zsidó nép, akiknek megígérte isten, hogy a Messiás tőlük származik, reményszimbóluma

Rózsaszín gyertya: Szűz Mária, aki megszülte a Fiút, öröm szimbóluma

Harmadik lila gyertya: Keresztelő Szent János, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez, a szeretet szimbóluma

Az adventi koszorúkra négynél több gyertya is kerülhet, de a számuk mindenképp néggyel osztható legyen. Ha nyolc gyertyát rakunk, akkor párosával kerüljenek a gyertyák egymás mellé, tizenkét gyertyánál pedig négy darab hármas csoportot képezzünk.