Hamvazószerda – február 17.

Hamvazószerda, a Nagyböjt kezdete, amelyben felkészülünk az Egyház legnagyobb ünnepére, a Húsvétra. A tanórákon a gyerekekkel a nagyböjti fegyelemről beszéltünk, mely kérdés, annak ellenére, hogy ezen időszakban az órák rendszeres témája, mégis ilyenkor el kell oszlatni az ehhez fűződő általános tévhitet. Jelesül a húsböjthöz tartozó általános megközelítést.

A Nagyböjt nem más, mint felkészülés a Húsvétra, a bűnbánat, bűnbocsánat, így a szentgyónás kiemelt ideje is, amely időszakot az önmegtartóztatásban éljük meg.

A húsböjt kötelező tartása életmódhoz és egészségi állapothoz is kötődik, az Egyház böjtfegyelme szerint, a következő módon:

14 éves korig nem szabad húsböjtöt tartani.

14-18 éves korig csak Hamvazószerdán és Nagypénteken kötelező, csak háromszor szabad étkezni és egyszer jól lakni.

14-60 éves korig a Nagyböjt péntekjei a kötelező böjti napok, a Hamvazószerdára és Nagypéntekre vonatkozó szabályok itt is érvényesek.

Kivételek, felmentések a húsböjt alól:

A húsböjt betartásának kötelezettsége függ még az egészségi állapotunktól is, a tartós betegek, a várandós vagy kisdedet nevelő anyák, a nehéz fizikai munkát végzők a húsböjt kötelezettsége alól felmentést kapnak.

A húsböjtöt lehet helyettesíteni rendszeres felajánlással, (nem pénzbeli) jó cselekedetekkel, imádsággal, más önmegtartóztatással, ami a felajánlásban is benne lehet. Ezekre a gazdag húsböjtöt helyettesítő cselekedetekre is kitértünk gyakorlati példákkal a hittan órákon.

A nagyböjti szabályokról itt részletesebben is olvashatunk:

https://apologetika.blog.hu/2014/03/05/bojti_szabalyok