„Nagy volt hajdan a magyar…”

„Nagy volt hajdan a magyar…”

A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola 15 éve rendez országos meghirdetésű komplex történelmi és műveltségi vetélkedőt, melyre az ország minden területéről, sőt az idén határon túlról is neveztek csapatok. A program támogatói a Nemzeti Tehetségprogram, az EMMI és a Miniszterelnökség Családokért felelős tárca nélküli minisztere.

A verseny témája Magyarország története a 14-15. században, kiemelve az Anjou uralkodókat, Luxemburgi Zsigmondot és a Hunyadiak korát. Hatvan csapat vett részt az írásbeli megmérettetésen, mely két fordulóból állt. Az írásbeli fordulók többnyire rejtvényes feladványok formájában, kutatómunkát igénylő feladatokban elevenítették fel a kor eseményeit. Emellett kreativitásban is próbára tehették ügyességüket, ötletességeiket a gyerekek: verset írtak, összehasonlító verselemzést, illusztrációt és krónikát készítettek. A történelmi események mellett megismerkedtek a numizmatikával, a heraldikával, a történelmi folyóiratok internetes oldalaival, humanista írókkal és költőkkel, a reneszánsz művészet alkotásaival, híres magyar és európai művészek munkáival.

Az írásbeli fordulók után a 12 legeredményesebben teljesítő csapat jutott be a döntőbe, amely a járványügyi helyzet miatt a korábbi években megszokottakhoz képest eltérő formában, online került megrendezésre.

Előzetes feladatként a csapatok bemutatkozó verset írtak, rövid videófilmet készítettek az iskoláról, illetve Power Point bemutatót Hunyadi Mátyásról.

Az online döntő megnyitójára május 25-én a Google Meet-en került sor, ahol a versenyzők bemutatkoztak, majd egy 60 perces feladatsort oldottak meg a Redmenta oldalon.

Az eredményhirdetés június 1-jén volt szintén a Google Meet-en, amit nagy izgalommal vártunk. A befektetett munka meghozta a gyümölcsét, hiszen „Szent Imre örökösei”: Andrási Szabolcs, Farkas Gréta, Gaszparjan Ruben Bálint és Pádár Szonja 1. helyezést értek el.

A döntőbe jutott 12 csapat Power Point munkái a Történelem a számítógépen pályázaton is részt vettek, amelyen iskolánk tanulói szintén nagyon szép eredmény produkáltak, a 2. helyen végeztek.

Köszönöm a digitális feladatokban nyújtott segítséget Nagy Csaba tanár úrnak és Nagy Gábornak.

Az intézmény pedagógusai, dolgozói és tanulói nevében még egyszer gratulálunk a gyerekeknek!

Büszkék vagyunk rátok!

 

Kis-Vénné Smányi Margit

szaktanár