Tanévkezdés

Hagyományosnak egyáltalán nem nevezhető módon kezdtük a tanévet, így tanévnyitónk is eltért a hagyományostól. Máskor ilyenkor tele az udvar gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal, most viszont az egyre terjedő koronavírus veszély és a kedvezőtlen időjárás miatt iskolarádión keresztül köszöntöttük az első tanítási napot.

Azért is rendhagyó ez a tanév, mert tovább folytatódnak a felújítási munkálatok a 2. számú épületben, így még mindig nem a végleges helyen helyeztük el az osztályokat. Majdnem befejeződött iskolánk székhely épületének felújítása, bár még kisebb-nagyobb hiányosságok előfordulnak, de a tanítást elkezdhettük. A felújított épületben minden tiszta és szép, vadonatújak a bútorok, az informatikai és egyéb eszközök. Beüzemeltük az iskolarádiót, 8 kamera figyel a gyerekek biztonságára, a gyerekek védelmét és a vagyonvédelmet biztosítja a kiépített riasztó és tűzjelző rendszer. A késői átadás miatt a pedagógusok az idén szeptemberben fogják dekorálni a termeket, melyben a gyerekek közreműködésére is számítunk.

Olyan régen találkoztunk már a gyerekkel, hogy remélhetőleg kevesen szomorkodtak a nyári szünet vége miatt, és örültek, hogy ismét együtt lehetnek barátaikkal, iskolatársaikkal.

Sajnos tavasszal elmaradtak az iskolahívogató programok, így elsőseink csak szeptember 1-jén kezdtek ismerkedni az iskolával, és most ismerték meg tanító nénijüket, Darvas Andrásné, Hédi nénit. Ő már nagyon várta a gyerekeket. Azt ígértem az elsősöknek, hogy Hédi nénivel sok élmény vár rájuk, új barátokat szereznek, ugyanakkor elkezdődik a rendszeres tanulás is. Koltavári Attila atya, iskolánk plébánosa megáldotta legifjabb iskolásainkat, és az ilyenkor szokásos módon kis ajándékkal is kedveskedtünk nekik.

Másodikosainknak sem lesz egyszerű idén, hisz fél év kihagyás után kell emlékezniük a tavaly megtanult betűkre, számokra. Lesz dolguk bőven, hisz, amit az előző tanévben az otthoni tanulás során nem sikerült megtanulniuk, azt most kell pótolniuk Ili néni, Éva néni és a többi pedagógus segítségével. A harmadikosok életében az jelentett változást, hogy a tavalyi két osztályból egy osztály lett, tele szorgalmas, igyekvő kisgyerekkel, akik nem idegenek egymás számára. Osztályfőnökük, Erika néni pedig mindenben segíti őket. Az is változás, hogy ők is és a negyedikesek is ebben a tanévben a régi iskolaépületet, a 3-as épületet vették birtokba. A szépen felújított épületben Eszter néni és Timi néni vezetésével öröm lesz tanulni.

A felső tagozatot kezdő ötödik osztályosok a megszokott tanító nénijük helyett a szaktanári rendszerrel találkoznak, osztályfőnökük Nagy Csaba tanár úr lesz. A hatodikosok a régi technika termeket vették birtokba, a hetedikeseknek és a nyolcadikosoknak az új épületben lesznek a termeik.

Ebben a tanévben egyházmegyénk mottója: „Van itt egy gyermek.” Ez az idézet a csodálatos kenyérszaporítás történetére utal, amikor Jézus megkérdezi az egybegyűlteket, hogy mivel rendelkeznek, elhangzik egy mondat: Van itt egy gyermek, akinél 5 kenyér és 2 hal van. Ahogy az egyházmegyei tanévnyitón is elhangzott, ez a mondat magában foglalja, hogy egy közösség értékei mindig fontosabbak az egyénnél, magában foglalja az önzetlenséget, hisz a gyermek közkinccsé teszi, ami eddig csak a sajátja volt, s melyet Jézus Krisztus áldása megsokszoroz. E mottó jegyében szervezzük idén iskolai programjainkat.

  1. szeptember